Eigen risico autoverzekering

Eigen risico autoverzekering

Ben je in Nederland eigenaar in een auto, dan is het verplicht deze te verzekeren. Met zo’n verzekering ben je niet alleen beschermd tegen schade die je veroorzaakt bij anderen, maar kun je ook volledig beschermd zijn tegen schade of diefstal van je eigen auto. Waar je precies voor verzekerd bent, hangt af van het type autoverzekering dat je afsluit. Een belangrijk – maar soms onduidelijk – onderdeel van de verzekering die je afsluit, is het eigen risico. Vandaag gaan we hier op Finance-Info meer over vertellen.

Wat is eigen risico autoverzekering?

Bij een auto verzekering komt in veel gevallen een eigen risico kijken. Een eigen risico bij auto’s is eigenlijk hetzelfde als dat je gewend bent bij je zorgverzekering: je betaalt bij vast deel van de ‘schade’ zelf. Hoe hoog het eigen risico is, kan per autoverzekering verschillen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat in sommige gevallen hogere eigen risico’s in rekening worden gebracht, terwijl je bij sommige verzekeringen helemaal gaan eigen risico betaalt.

Geen eigen risico bij WA autoverzekering

Dat brengt ons bij de WA-verzekering. Auto’s in Nederland dienen op zijn minst te zijn verzekerd met een WA-verzekering. Dit is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en is puur bedoeld om de autoschade te dekken die jij met je auto bij een ander veroorzaakt. Met een WA-verzekering ben je dus niet gedekt voor schade aan je eigen auto, maar wordt er wel uitgekeerd wanneer je bijvoorbeeld bij het inparkeren tegen een andere auto aanrijdt, of wanneer je door jouw schuld een botsing met een andere auto veroorzaakt. Juist omdat een eigen risico enkel geldt voor schade aan je eigen auto, is een eigen risico niet aan de orde bij een WA autoverzekering, tenzij…

Eigen risico WA plus en all risk autoverzekering

Kies je voor een WA-Plus of WA-Casco autoverzekering? Dan kun je wél kiezen voor een eigen risico voor je autoverzekering. In dat geval ontvang je vaak een korting op je premie en betaal je bij schade het door jou gekozen eigen risico zelf aan de schadehersteller. De rest van de schade wordt vervolgens door de verzekeraar betaald. Let op: dit is dus alleen van toepassing bij deze aanvullende WA-verzekeringen, en niet bij de verplichte basis WA-verzekering. Kies je voor een all-risk autoverzekering? Dan ben je zowel beschermd tegen schade aan anderen, diefstal en inbraak, schade aan je eigen auto, stormschade en tal van andere kostenposten. Een verzekering auto berekenen is in elk geval een goed idee om te bekijken hoeveel geld je kwijt zult zijn.

Autoverzekering zonder eigen risico

Ben je dus op zoek naar een autoverzekering zonder eigen risico? Dan is een basis WA-verzekering één van de manieren om dit te regelen. Maar wat nou als je wél de schade aan je eigen auto wilt laten vergoeden, maar alsnog geen eigen risico wilt betalen? Ook dát is mogelijk. In dat geval kun je namelijk bij veel verzekeraars de eigen risico afkopen. Dan vergoedt je verzekeraar het hele schadebedrag. Je betaalt in dit geval wel een hogere premie – wederom vergelijkbaar bij wanneer je je eigen risico afkoopt bij je zorgverzekering.

Kortom: er zit nogal wat onderscheid in de verschillende soorten autoverzekeringen die je kunt afsluiten. Lees je dus van tevoren goed in, bekijk meerdere aanbieders én zorg ervoor dat je altijd de polis goed naleest voor je een verzekering afsluit. Succes, en veel rijplezier!

Gerelateerde Posts

Beschikbare subsidies en financiële hulp voor oordoppen

Beschikbare subsidies en financiële hulp voor oordoppen

De belangrijke rol van werkschoenen in het verlagen van bedrijfskosten

De belangrijke rol van werkschoenen in het verlagen van bedrijfskosten

De psychologische effecten van financiële beslissingen

De psychologische effecten van financiële beslissingen

Financiële risico’s van niet voldoen aan de Arbowet in Rotterdam

Financiële risico’s van niet voldoen aan de Arbowet in Rotterdam