Financiële risico’s van niet voldoen aan de Arbowet in Rotterdam

Financiële risico’s van niet voldoen aan de Arbowet in Rotterdam

De Arbeidsomstandighedenwet, ook wel de Arbowet genoemd, is een zeer belangrijk onderdeel van de Nederlandse wetgeving. Deze wet zorgt ervoor dat werkgevers verplicht zijn een veilige en gezonde werkomgeving te bieden aan hun werknemers. In Rotterdam, een stad die bekend staat om het drukke bedrijfsleven, is naleving van de Arbowet van essentieel belang. De regionale arbodienst Rotterdam ondersteunt bij de naleving hiervan. Het niet naleven van de Arbowet kan aanzienlijke financiële risico’s met zich meebrengen voor bedrijven. We gaan je vertellen wat deze risico’s zijn. 

Boetes, schadeclaims en rechtszaken

Om maar meteen met het grootste risico te beginnen: als je niet voldoet aan de Arbowet als bedrijf, zul je boetes en sancties opgelegd krijgen van de Nederlandse Arbeidsinspectie van SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Deze boetes kunnen variëren in hoogte, afhankelijk van de ernst van de overtreding en de grootte van het bedrijf. Alleen al voor het niet hebben van een RI&E is € 4.500.  Voor ernstige overtredingen kunnen deze boetes flink oplopen, tot wel tienduizenden euro’s per overtreding. Als de overtreding te zwaar is, kan de Nederlandse Arbeidsinspectie zelfs besluiten om het bedrijf tijdelijk te sluiten, totdat de arbeidsomstandigheden verbeterd zijn.  Daarnaast is het ook een groot risico omdat er een grotere kans is op schadeclaims en rechtszaken die kunnen ontstaan na een arbeidsongeval. Werknemers die letsel oplopen door nalatigheid van de werkgever hebben namelijk het recht om een schadevergoeding te eisen. Dit kan al snel uitlopen op een dure grap. Niet alleen de juridische kosten zullen oplopen in zo’n geval, maar ook zal reputatieschade oplopen voor je bedrijf. Om dit soort dingen te voorkomen zijn er trainingen die je kunt volgen, die je bedrijf kunnen helpen met het naleven van de Arbowet.  

Verzekeringspremies en ziekteverzuim

Bedrijven die de Arbowet niet naleven en dus niet compliance zijn, lopen ook het risico om verhoogde verzekeringspremies te krijgen. Verzekeraars beschouwen bedrijven met een verleden van slechte arbeidsomstandigheden een stuk risicovoller. Dit zorgt voor hogere premies voor de verplichte bedrijfsaansprakelijkheids- en ongevallenverzekeringen. Dit zal ook de operationele kosten van het bedrijf op lange termijn verhogen.Daarnaast zullen slechte arbeidsomstandigheden leiden tot een hoger ziekteverzuim. Met een hoog ziekteverzuim zal er productiviteitsverlies optreden en zullen de kosten stijgen, omdat deze werknemers vaak vervangen moeten worden door tijdelijke invalkrachten of overwerk van andere collega’s. Langdurig ziekteverzuim zal daarnaast ook betekenen dat je een langdurige betaling aan ziekte- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen moet doen. Dit zal de financiële lasten van het bedrijf ook weer verhogen.

Kosten van naleving en het voorkomen

Hoewel de kosten van het naleven van de Arbowet ook hoog kunnen zijn, zijn ze over het algemeen een stuk lager dan wanneer je het niet na zou leven. Door te investeren in trainingen, ergonomische werkplekken, goede verzuimbegeleiding en veiligheidsprogramma’s zullen arbeidsongevallen en langdurig ziekteverzuim voorkomen kunnen worden. Deze preventieve maatregelen kosten natuurlijk ook geld, maar zijn vaak op lange termijn een stuk meer kostenbesparend. Daarnaast zal het niet naleven van de Arbowet ook kunnen leiden tot reputatieschade. Zeker in een grote stad als Rotterdam kan dit funest zijn voor je bedrijf. Klanten, investeerders en partners willen niet geassocieerd worden met een bedrijf dat zijn werknemers niet goed behandeld. Dit indirecte financiële risico kan soms nog schadelijker zijn dan boetes of schadeclaims.

Gerelateerde Posts

Beschikbare subsidies en financiële hulp voor oordoppen

Beschikbare subsidies en financiële hulp voor oordoppen

De belangrijke rol van werkschoenen in het verlagen van bedrijfskosten

De belangrijke rol van werkschoenen in het verlagen van bedrijfskosten

De psychologische effecten van financiële beslissingen

De psychologische effecten van financiële beslissingen

Ontketen de kracht van real-time voorraadbeheer met ERP

Ontketen de kracht van real-time voorraadbeheer met ERP