Bitcoin voor beginners: wat is het nou eigenlijk precies?
Waarschijnlijk heb je al heel erg vaak de naam Bitcoin voorbij zien komen, maar weet je niet zo goed wat je er van moet verwachten of wat het überhaupt is. Bitcoin is een cryptomunt welke steeds meer terrein wint. Het openen en beheren van een Bitcoin wallet is echt niet alleen voor de grote jongens ter wereld. Juist omdat het allemaal een stuk toegankelijker geworden is, wekt het ook de interesse van de ‘gewone mens’. We vertellen je in dit artikel iets meer over wat Bitcoin nou precies is en wat je ermee kunt.
Wat is Bitcoin nou eigenlijk precies?
Bitcoin is een digitaal betaalmiddel dat parallel naast het normale financiële systeem bestaat en wat decentraal kan worden ingezet. Sorry wat? Ja, ik snap dat je het nu wellicht even kwijt bent. In iets simpelere taal: Bitcoin is dus een betaalmiddel wat gebruikt en beheert kan worden zonder tussenkomst van een bank of andere financiële instelling. Transacties gaan rechtstreeks van persoon naar persoon, dit noemt men peer-to-peer. Je maakt gebruik van je eigen Bitcoin wallet. Deze is niet zo makkelijk in gebruik als het internetbankieren waar je wellicht al een hele tijd gebruik van maakt. Bitcoin kopen klinkt wellicht een beetje spannend, maar door de blockchain is het allemaal heel erg veilig.
Wat kun je met Bitcoin?
Je kunt op steeds meer plekken betalen met Bitcoin, zowel online als offline. Dit komt ook omdat er meer mensen gebruik maken van dit digitale betaalmiddel. Bitcoin kun je zelf verkrijgen door ze te kopen, of door ze te accepteren als betaling voor geleverde diensten en/of producten.
Blockchain: veiligheid staat voorop
De Blockchain is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat alle transacties op een veilige manier kunnen plaatsvinden. Het is een chronologische keten van transactiedate, welke niet achteraf kan worden aangepast. Iedere tien minuten worden alle transacties worden gebundeld en in een blok gestopt. De Blockchain is decentraal, wat betekent dat er over de hele wereld duizenden computers zijn die een kopie bewaren van de hele transactiegeschiedenis. Op deze manier wordt alles goed gecontroleerd en is het vrijwel onmogelijk om het netwerk plat te leggen.
Een computer die de transactiegeschiedenis bijhoudt wordt een ‘node’ genoemd. Als deze een transactie valideert dan kunnen de miners (dit zijn de computers die alles nogmaals controleren) ermee aan de slag gaan. Zij bundelen alle nieuwe transacties ook weer in een blok, welke ze vervolgens weer aan de Blockchain hangen. Je moet niet denken dat je je laptop thuis zomaar zou kunnen inzetten om te minen. De mining computers zijn namelijk speciaal ontwikkelt om niets anders te doen dan Bitcoin minen. Er wordt eerst een soort van wiskundige puzzel opgelost en daarna worden de gegevens weer doorgestuurd op een versleutelde en dus veilige manier.