Crypto of aandelen, wat kies jij?

Crypto of aandelen, wat kies jij?

De vraag of je je geld beter kunt beleggen of beter kunt sparen is vandaag de dag niet echt meer relevant. Door het huidige rente-aanbod bij de bank en de inflatie is geld sparen eerder gelijk aan geld verliezen. Een groot deel van de mensen kiest er daarom voor om (een deel van) hun spaargeld te beleggen. Maar waar je dan in gaat beleggen dat is nog even de vraag. Met de opkomst van Crypto zijn er veel mensen die hun geld anders beleggen dan een aantal jaar geleden. In dit blog nemen we de tijd om te kijken naar de verschillen tussen crypto of aandelen zodat jij een goede afweging voor jezelf kunt maken. 

Eigenaarschap

Er zijn een paar noemenswaardige verschillen tussen een investering in aandelen en een investering in cryptocurrency. Het grootste verschil tussen de twee verschillende soorten investeringen is misschien wel het eigenaarschap. Wanneer je een aandeel koopt houdt dit in dat je voor een klein deel eigenaar wordt van het bedrijf. Je hebt stemrecht over grote beslissingen en recht op een bepaald percentage van de overgebleven bezittingen wanneer het bedrijf failliet gaat. Bij cryptovaluta is niet het geval. Wanneer een munt in elkaar stort ben je je volledige inleg kwijt en je hebt ook geen inspraak op grote beslissingen. 

Openingstijden

De openingstijden van de aandelenmarkt zijn in Nederland tussen 09:00 uur en 17:00 uur en de markt is gesloten in het weekend. Voor crypto gelden hele andere regels, deze markt is 24/7 geopend waardoor er tijdens een nacht slapen ontzettend veel veranderd kan zijn. Vooral doordat de koersen van crypto erg snel kunnen wisselen kan het zomaar zijn dat de waarde van de markt in één nacht met 40% is gedaald of gestegen.  

Bescherming

Een ander groot verschil bij crypto is dat er geen toezichthouder is en er geen wetten zijn om participanten te beschermen. Er is geen controle op wie allemaal een cryptomunt kan maken en de platforms waarop je kunt traden worden ook niet gecontroleerd. Hierdoor is de bescherming een stuk lager dan bij de aandelenmarkt en zul je zelf goed moeten checken of je handelt via bedrijven die veilig zijn. Een voorbeeld van een goed aangeschreven platform op moment van schrijven is www.anycoindirect.eu

De afweging

Investeren is en blijft natuurlijk risicovol, of je dit nu in aandelen doet of in cryptovaluta, voor beide mogelijkheden is het belangrijk dat je zelf je goed inleest en niet te snel dingen aanneemt van andere mensen. Blijf zelf in controle over je eigen geld. Crypto staat bekend om het kunnen behalen van grotere winst op korte termijn, aandelen staan bekend om hun lange termijn mogelijkheden. 

Gerelateerde Posts

Ontketen de kracht van real-time voorraadbeheer met ERP

Ontketen de kracht van real-time voorraadbeheer met ERP

Hoe een gezonde geest zakelijk succes ondersteunt?

Hoe een gezonde geest zakelijk succes ondersteunt?

Voordelen van een investeringshypotheek: haal het maximale uit uw beleggingen

Voordelen van een investeringshypotheek: haal het maximale uit uw beleggingen

5 manieren om je geld optimaal te beheren

5 manieren om je geld optimaal te beheren