Einde jaar in zicht: ga jij veranderen van zorgverzekering?

Einde jaar in zicht: ga jij veranderen van zorgverzekering?

Het zorgseizoen is weer aangebroken. Dat betekent dat de zorgpremies voor 2022 bekend zijn en je kunt wisselen van polis of verzekeraar. Met onze tips kom je er snel achter of het wel of niet voordelig voor je is om van ziektekostenverzekering te veranderen. 

1. Check wat er komend jaar verandert

Grote kans dat je huidige zorgverzekering straks meer gaat kosten. Volgend jaar worden de premies bij alle verzekeraars namelijk zo’n €3 tot €8 per maand duurder. Maar ook je dekking kan veranderd zijn. Hierdoor kan het zijn dat een deel van je zorg niet meer gedekt wordt. Bijvoorbeeld omdat je vaste behandelaar of apotheek niet meer onder de gecontracteerde zorgverleners valt. Je moet de kosten hiervoor dan dus deels zelf betalen. Dit kan een flinke financiële klap zijn. Loop daarom alle wijzigingen goed na. Misschien ben je wel goedkoper uit met een overstap naar een andere polis of verzekeraar die deze kosten wél vergoedt.

2. Bepaal je zorgbehoeften

Verwacht je komende jaar meer of juist minder zorgkosten te maken? Dan is het verstandig om je zorgpolis en dekking daarop aan te passen.

Er zijn vier soorten polissen:

  • Een budgetpolis is het voordeligst: kies voor deze dekking als je weinig zorgkosten denkt te gaan maken en het prima vindt om alleen naar gecontracteerde zorgverleners te gaan. Soms moet je hier wat verder voor reizen.
  • De naturapolis en combinatiepolis zijn iets duurder. Bij deze polissen kun je dan ook kiezen uit een groter aanbod aan gecontracteerde zorgverleners.
  • Wil je vrije zorgkeuze hebben? Dat kan alleen met een restitutiepolis. Hiermee kun je kosteloos terecht bij vrijwel alle zorgverleners en ziekenhuizen in Nederland.

3. Vergelijk zorgverzekeringen online

Wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Maak dan eerst een online vergelijking. Zo zie je binnen één minuut bij welke verzekeraar je het beste uit bent voor de polis van je keuze. Via een onafhankelijke website als Independer.nl is dit zo gepiept.

4. Hou je agenda in de gaten

Als je wil overstappen naar een andere verzekeraar, zorg dan dat je dit op tijd doet. Anders krijg je een boete. Een zorgverzekering is namelijk verplicht. Als je uiterlijk 31 december 2021 overstapt, dan zegt je nieuwe verzekeraar je oude zorgverzekering automatisch op. Heb je je oude zorgverzekering zelf opgezegd maar nog geen nieuwe geregeld? Dan kun je t/m 31 januari 2022 een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Deze verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in, per 1 januari 2022.

Gerelateerde Posts

Thuiskantoor inrichten? Dit heb je allemaal nodig

Thuiskantoor inrichten? Dit heb je allemaal nodig

Dit is wat je woonkamer over je zegt

Dit is wat je woonkamer over je zegt

Upgrade je woonkamer met deze 3 tips

Upgrade je woonkamer met deze 3 tips

Vermijd deze 5 fouten en houd je huis schoon en hygiënisch

Vermijd deze 5 fouten en houd je huis schoon en hygiënisch