Wat doe ik het beste met mijn winst?

Wat doe ik het beste met mijn winst?

Het primaire doel van een bedrijf is doorgaans winst maken. Alle andere zaken zijn van minder belang. Indien je winst maakt, kan je zeggen dat het goed gaat met je bedrijf. En zodra je bedrijf dan regelmatig geld verdient, zijn er heel wat mogelijkheden om dat geld te spenderen.

Wat doe je uiteindelijk met je winst? Je kan jezelf of je managers riante bonussen uitkeren, maar dat is vaak geen goed idee. In dit artikel geven we je 7 opties om je winst te spenderen waar je bedrijf veel robuuster en nog profijtiger door kan worden.

1. Leg een noodfonds aan

Geen enkel bedrijf is onoverwinnelijk. In elke sector, bij elke niche en in elke markt kunnen er dingen voorvallen die ervoor zorgen dat een bedrijf geen winst meer maakt. Hopelijk is dat tijdelijk, zoals een onvoorziene situatie die je eventjes minder klanten oplevert.

Maar als je bedrijf hier niet op voorzien is, kan je snel in de problemen komen. Als je geen geld meer hebt om je personeel te betalen, zal je maatregelen moeten treffen die je bedrijf wellicht de das kunnen omdoen. Hierdoor is het dus ook zeer verstandig om een noodfonds aan te leggen, een buffer die je kan helpen bij het overbruggen van eventuele lastige situaties.

Doorgaans is het voldoende om een aantal maanden de lopende kosten van het bedrijf op reserve te houden (dus alles van huur en vaste lasten zoals elektriciteit tot de maandlonen van je medewerkers). Als je echt zeker wil zijn, is een halfjaar tot een jaar beter.

Toen Bill Gates nog aan het roer stond van Microsoft, had die de strategie om altijd een buffer van de lopende kosten van een jaar in een noodfonds te houden, in het geval er iets zou mislopen. Met een dergelijke buffer heb je voldoende tijd om nieuwe klanten of opdrachtgevers te vinden, een nieuwe bedrijfsstrategie uit te dokteren, of een nieuw product te maken.

2. Beleggen

Wat is leuker dan winst? Meer winst! En zoals je ongetwijfeld wel weet zal je geld bewaren op een spaarrekening geen mooi rendement meer kunnen opbrengen. Als je het vermogen van je bedrijf wil laten groeien, kan je dit dus best beginnen beleggen. Een aantal goede opties zijn vastgoed, op de beurs (aandelen of fondsen), of zelfs in bepaalde obligaties.

Het rendement hiervan ligt in bijna alle gevallen een heel stuk hoger dan de huidige rente op een spaarrekening, en het is tegenwoordig ook zeer makkelijk om te beleggen of aan trading online te doen door middel van online brokers of beleggingsapps.

3. Belastingen verlagen

Het is een jammerlijk feit dat we in ons land heel wat belastingen moeten betalen, ook op de winst die je bedrijf maakt. Doorgaans ligt dit rond de 20 tot 25%. Daar kan je helaas niet aan ontsnappen, maar er zijn wel een aantal opties om je winst te gebruiken om je belastingen zo laag mogelijk te brengen.

Ten eerste kun je ervoor kiezen om je bedrijf volledig online in een ander land te plaatsen, waar de belastingstarieven al heel wat lager zijn. Je kan de fiscale winst ook zo laag mogelijk maken door alle aftrekposten volledig te benutten. Alles wat ook maar in de verste verten kan worden afgeschreven, kan dienen om je belastingen te verlagen. 

Hoewel je dit zelf zeker kan proberen regelen door middel van een boekhoudprogramma, is dat niet de beste keuze, zowel op het vlak van jouw tijd als op het vlak van efficiëntie. Gebruik je winst daarom om een goede boekhouder of belastingadviseur in te huren, en je zal in de meeste gevallen heel wat meer winst kunnen maken door die investering.

4. Schulden aflossen

Misschien heb je een lening moeten aangaan om je bedrijf op te kunnen starten? Of bij een bank, voor de eventuele aankoop van je bedrijfspand? Tegenwoordig kan je via Peer-to-Peer-lending geld lenen van andere bedrijven, waar je natuurlijk een stevig rendement op zal moeten betalen.

Schulden hebben is sowieso iets dat je moet vermijden, en dan al zeker als je er rente op moet betalen. Je kan je winst dus ook gebruiken om dergelijke schulden zo snel mogelijk af te lossen. Op lange termijn zal je zo veel geld besparen.

5. Een pensioen opstellen

Als ondernemer mag je zeker niet vergeten dat je geen gebruik maakt van de traditionele pensioenregeling in ons land.  Je bent dus min of meer op jezelf aangewezen voor je toekomst.

Begin dus zo snel mogelijk met een deel van je winst te investeren in je latere jaren, bijvoorbeeld door een maandelijkse bijdrage aan een pensioenrekening, of door gewoon te beleggen.

6. Verzekeringen

Een brand of waterlek kan je hele bedrijf overhoop gooien. Hoewel de kans op dergelijke rampen zeer klein is, is er desondanks altijd een risico.

Zorg er dus voor dat je een goede omniumverzekering hebt, waarmee alles in je bedrijf gedekt is. Dit kan gaan van een brandverzekering en eentje tegen diefstal, tot een goede gezondheidsverzekering voor jou en je personeelsleden.

7. Optimaliseren van je bedrijf

En dan tot slot wellicht de beste optie om je winst te spenderen: het optimaliseren van je bedrijf. Winst maken is leuk, maar als je niet in je eigen bedrijf investeert, is de kans groot dat je concurrentie steeds meer van die winst zal beginnen wegnemen. Je moet dus voortdurend blijven vernieuwen en groeien, zodat je winst kan blijven maken.

Denk aan nieuwe apparatuur (computers, sta bureaus, luchtfilters, zonnepanelen, …) voor je kantoor, maar ook aan het ontwikkelen van de vaardigheden van je personeel door middel van opleidingen, conferenties en cursussen. Investeer ook zeker genoeg geld in marketing en sales, want dit zijn (volgens veel experts) de belangrijkste factoren bij het succes van een bedrijf.

En vergeet ook niet om te innoveren. Voortdurend investeren in het verbeteren van je huidige producten en diensten, en het creëren van nieuwe mogelijkheden in andere markten, of door middel van een nieuw product of dienst.

Gerelateerde Posts

Ontketen de kracht van real-time voorraadbeheer met ERP

Ontketen de kracht van real-time voorraadbeheer met ERP

Hoe een gezonde geest zakelijk succes ondersteunt?

Hoe een gezonde geest zakelijk succes ondersteunt?

Voordelen van een investeringshypotheek: haal het maximale uit uw beleggingen

Voordelen van een investeringshypotheek: haal het maximale uit uw beleggingen

5 manieren om je geld optimaal te beheren

5 manieren om je geld optimaal te beheren